zmień miasto
Jesteś tutaj:
ZNAJDŹ OFERTĘ PRACY
Rodzaj pracy
 
 
Branża
BRANŻE

Technolog żywności - czym się zajmuje i jak nim zostać?

środa, 09-11-2022 (00:00:00) | komentarze (0)


Rynek pracy potrzebuje dużej ilości osób wykwalifikowanych w zakresie technologii żywienia. Ten dział gospodarki nieustannie się rozwija. Na czym polega praca technologa żywności, jakie trzeba mieć wykształcenie i ile można zarobić?

Zobacz też: Mało znane zawody, w których można dobrze zarobić.

Technolog żywności - czym się zajmuje i jak nim zostać?

Czym zajmuje się technolog żywności?

Do zadań technologa żywności zalicza się przede wszystkim kontrolowanie procesu produkcyjnego. Prócz tego musi on sporządzać procedury wytwarzania żywności i stanowić wsparcie merytoryczne dla pracowników konkretnych działów. Do jego obowiązków należy także czuwanie nad jakością produktów spożywczych i opracowywanie standardów kontroli. W danym przedsiębiorstwie technolog żywności opracowuje receptury i normy pożywienia. Kiedy wprowadza to w życie, musi kontrolować ich zastosowanie w praktyce. Taka osoba ponosi odpowiedzialność za jakość surowców wykorzystywanych do produkcji.

Praca w zawodzie

Jak powszechnie wiadomo, praca technologa żywności jest mocno uzależniona od jego specjalizacji. Może on pracować zarówno w laboratoriach, na halach produkcyjnych, jak i w biurze. Trzeba zaznaczyć, że kandydat na stanowisko technologa żywności musi wyróżniać się dobrą kondycją fizyczną oraz odpornością na trudne warunki pracy. Ma to związek z przebywaniem w warunkach, gdzie panuje zmienność temperatur, nieprzyjemne zapachy, duże zapylenie powietrza czy duże natężenie hałasu. Przeciwskazaniem do podjęcia tej pracy jest dysfunkcja zapachu czy węchu, dotyku i równowagi. To ostatnie przyda się szczególnie, ponieważ na halach produkcyjnych podłoże jest zazwyczaj mokre i śliskie. Przed przejęciem stanowiska wykonuje się obowiązkowe badania lekarskie. Osoby, które są nosicielami chorób zakaźnych, pasożytniczych lub skóry będą bezwzględnie wykluczone z możliwości pracy jako technolog żywności.

Zarobki technologa żywności

Osoby zatrudnione na stanowisku technologa żywności zarabiają średnio 4700 zł brutto. Pensje wahają się pomiędzy 3900-5000 zł brutto.

KD

fot. pixbay.com

Źródło: poradnikpracownika.pl

Komentarze, opinie, wypowiedzi (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Dodaj opinię

Brak komentarzy. Bądź pierwszy i dodaj komentarz.

REKLAMA
FB dlaMaturzysty.pl reklama