Jak znaleźć pracę na wakacje? Co warto o niej wiedzieć? Poznaj nasze propozycje i dowiedz się, jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej.
Nie trzeba być kucharzem, by pracować wśród apetycznych potraw i nieziemskich zapachów. W okresie wakacyjnym jest szczególnie zapotrzebowanie na pomoc kuchenną, kelnerów, barmanów, a także osoby do produkcji i sprzedaży lodów oraz gofrów. Decydując się na którąś z tych prac bardzo często nie musimy mieć żadnego doświadczenia, gdyż pracodawca zapewniają szkolenie stanowiskowe.
Kawiarnie oraz cukiernie są szczególnie atrakcyjne dla młodocianych. Brak alkoholu w karcie i obsługa bezpiecznych urządzeń nie stanowią żadnej przeszkody w ich zatrudnieniu. Jedynym wymogiem dla wszystkich osób chcących podjąć pracę w gastronomii jest posiadanie książeczki sanepidowskiej.
Zaletą, która wyróżnia tę pracę na tle innych, są napiwki. W połączeniu z zarobkiem mogą stanowić zadowalającą sumę, która skutecznie zachęci nas do kontynuowania pracy. Ponadto obsługując klientów, mamy kontakt z ciekawymi osobowościami, a nierzadko nawet celebrytami.
Ciągły kontakt z ludźmi niekoniecznie musi być jednak pozytywnym aspektem pracy w gastronomii, bowiem ich zachowania bywają uciążliwe i po jakimś czasie mogą zniechęcić nas do kontynuowania pracy. Również godziny mogą stanowić problem. Musimy być dostępni do późnych godzin wieczornych i gotowi do pracy na zmiany.
fot. pixabay.com